Vesuvius

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Vesuvius

De Vesuvius is een vulkaan gelegen in het zuidoosten van Italië dichtbij de kust, meerbepaald bij de baai van Napels. De naam “Vesuvius” is afkomstig van het Oskisch “fesf”, wat rook betekent. De vulkaan maakt deel uit van de Campania-vlakte en heeft een doorsnede van 50 km en is 1200 meter hoog.

De Vesuvius is een samengestelde vulkaan, dat wil zeggen dat ze bestaat uit afwisselende lagen van as en lava. Er kunnen dan ook twee soorten van uitbarstingen voorkomen: uitbarstingen van as en uitbarstingen van lava. Tot nu toe zijn bij de Vesuvius nog nooit beide soorten uitbarstingen op het zelfde tijdstip vastgesteld.

Stadia in de eruptie
Bij de uitbarstingen gaan in het eerste stadium grote hoeveelheden as, stof en stenen worden uitgebraakt in de eerste vier tot acht uren van de uitbarsting. De hoeveelheden stenen en as kunnen enorm zijn en tot wel vier meter hoog wanneer ze op de aarde vallen. Vele huizen worden dan ook vernield door de grote rotsblokken die op de daken terechtkomen.
In de tweede fase van de eruptie is er de beruchte gloedhete vloed van modder en lava die langs de flanken van de Vesuvius naar beneden stroomt. Het is berekend dat het slechts vier minuten duurde vooraleer deze kokende massa de stad Herculaneum bereikte terwijl die stad op 7 kilometer afstand lag.

Uitbarstingen
De meest bekende eruptie van de Vesuvius was in 79 na Chr. Dit was de geweldigste uitbarsting die tot nu toe plaats vond. De top van de vulkaan explodeerde en de Romaanse steden Pompeii, Herculaneum en Stabiae werden volledig bedolven onder het puin. Maar liefst 3000 mensen werden gedood.

In de loop van de geschiedenis heeft de Vesuvius nog verscheidene keren haar macht getoond en nog vele mensen gedood en steden vernield: in 1631, 1794, 1906, 1913, 1926, 1929 en voor het laatst in 1944.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *