Pompeii

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Pompeii

Na Rome is de stad Pompeï de meest bekende Romeinse stad. Dat komt omdat deze stad in 79 na Christus door een uitbarsting van een vulkaan onder as bedolven werd. Zodoende is er veel bewaard gebleven van deze Romeinse stad. Later hebben archeologen de stad weer opgegraven. De vulkaan staat er natuurlijk nog steeds. Het is de Vesuvius. De stad lag op een afstand van 8,5 kilometer van de Vesuvius.

Bij de dramatische uitbarsting van de Napolitaanse Vesuvius, de plaatsen Herculaneum, Stabia en Pompeii bedolven onder een zes meter dikke lavastroom.

Hoewel het verhaal over de uitbarsting en de dramatische gevolgen ervan al bekend was via de twee brieven van Plinius de Jonge aan Tacitus, zou men toch moeten wachten op de bouwprojecten van Karel van Bourbon, Koning van Napels geworden in 1734, na het einde van de oorlog tussen Spanje en Oostenrijk. 

Het ooggetuigeverslag van de verschrikkelijke uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus van de Romeinse schrijver Plinius die logeerde bij zijn oom: Hij schreef op : “Op 24 augustus, rond 1 uur ‘s middags, maakte mijn moeder mijn oom op een rare wolk opmerkzaam. We begrepen eerst niet, maar later wel dat deze van de Vesuvius kwam. De wolk leek op een pijnboom, omdat hij eerst hoog opsteeg als een stam en daarna in takken uiteen waaierde.” Al snel kwamen de mensen in de stad in gevaar. Veel mensen konden op tijd vluchten. Maar van de 20.000 inwoners stierven er toch nog 2.000. Ze stierven door verstikking, instortende huizen of lavasteen. Pas 3 dagen later trok de rook een beetje weg en was te zien dat de stad onleefbaar was geworden. 

De archeologische opgravingen begonnen eerst in 1738. Onder de meest merkwaardige vondsten kent men zowel muurschilderingen als mozaïeken, in uiterst harmonieuze kleurencombinaties, met evengoed symbolische als opvallend realistische figuraties.

Onder de meest waardevolle vondsten vinden we het mozaïek van Dioscoridos van Samo uit de Villa van Cicero. Andere archeologische schatten zijn: de Muze nabij de Stabia-poort, de uitermate realistische Mand met vijgen uit de Villa di Popae in Oplontis, de Zwarte kamer in de Villa dei Vetii, de beroemde Villa dei Misteri en de Casa del Gran Mosaico.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *