Herculaneum

Plaatsen > Herculaneum

Herculaneum is een oude stad in Italië, nabij de Vesuvius. De stad, genoemd naar Hercules en werd in de 6e eeuw v. Chr. door de Grieken gesticht. In 63 werd het door een aardbeving getroffen, en bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 werd het onder de modder bedolven. Tegenwoordig is Herculaneum een belangrijke archeologische vindplaats.

Herculaneum was vroeger een redelijk onbekend stadje en is bekend geworden door de uitbarsting van de Vesivius op 24 augustus 79 n. Chr. Het werd bedolven onder een ca.16 m. dikke laag van vulkanische modder.

Voor de uitbarsting had de stad enkele opmerkelijke kentekens. Bijvoorbeeld het urbanisatieplan was voorzien als een stramien van ordelijke rechthoeken (insulae genoemd). Die tekening is gelijk aan die van Napels, stad gesticht door de Grieken. Daardoor kan men stellen dat ook Herculaneum zou kunnen gesticht zijn door de Grieken. Het stadje bestond door dicht op elkaar gebouwde huizen en winkels. Daar er geen of weinig hoven waren in Herculaneum werden deze voorzien als binnenkoeren met zuilen. De oppervlakte van het stadje is ongeveer 12 hectare.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *