Wijn in Italie

Thema’s > Wijn in Italie

Chianti
Het Castello di Brolio in Toscane is zeker een van de kastelen die het bezoeken meer dan waard is als u van wijn en Italië houdt. Het kasteel dateert uit de tiende eeuw en heeft een van de grootste wijngaarden die binnen het Chianti Classico gebied liggen. Voormalig inwoner van het kasteel, baron Bettino Ricasoli, bedacht in 1841 de ideale druivensamenstelling voor de Chianti wijnen, waar het gebied bekend om staat. Bij een bezoek aan het kasteel kun je kennismaken met deze geliefde wijn, je laten rondleiden door het kasteel en traditionele Toscaanse gerechten proeven.

Prosecco
Bubbeldrinkers kiezen steeds vaker voor prosecco. Fris, bubbelend en een stuk goed-koper dan champagne. De opmars van prosecco is niet meer te stuiten. In Nederland gingen in 2008 zo’n drie miljoen flessen van de Italiaanse bubbeltjeswijn over de toonbank. In 2004 waren dat nog maar 30.000 flessen Prosecco.
Jaarlijks worden ruwweg 150 miljoen flessen Italiaanse prosecco geproduceerd en ook internationaal is de Italiaanse mousserende wijn in razend tempo doorgebroken.
Prosecco komt uit Noord-Italie, meer precies uit de traditionale prosecco-regio Conegliano-Valdobbiadene, een groep dorpjes een half uur buiten Venetië.
Een consortium van Italiaanse proseccoboeren wil bij de EU een eigen goedkeuringsstempel, net als bijvoorbeeld champagne of parmaham dat hebben omdat de wijn steeds vaker geïmiteerd wordt. De moeilijkheid daarbij is dat prosecco de naam van een druif is, net als chardonnay of cabernet, zodat eigenlijk iedereen de naam kan gebruiken.

Bron: Osservatorio Nazionale Economico Spumanti (ONES).

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *