Umbrië (2)

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Autorondritten > Umbrië 2

Land : Italië
Streek : Umbrië
Soort trip : Dagtocht
Start : Fly Drive
Einde : Fly Drive
Door : Kees Beukelman
Routekaart : Michelin nr 563 schaal 1/400 000
Huurauto : Fiat Punto; via Sunny Cars

BELEEF DE MIDDELEEUWEN IN UMBRIË

  • Umbertide; de startplaats van deze dagtocht langs enkele van de mooiste plaatsen van Umbrië. Umbertide zelf heeft de bezoeker weinig bijzonders te bieden. Althans, vergeleken bij veel andere plaatsen in deze hoek van de wereld. Op de rotonde in het centrum van Umbertide nemen we de S3bis richting Roma/Perugia. Deze weg loopt parallel aan de autosnelweg E45. Het is echter niet de moeite de snelweg op te rijden, we verlaten deze weg al na 5 km.
  • Na ongeveer 5 km nemen we de afslag Gubbio, dit is wegnummer S219. Gubbio is een middeleeuws stadje dat tegen een heuvel aangebouwd is. Het is minder toeristisch dan vergelijkbare plaatsen in Toscane, maar wel even sfeervol. Het oude centrum bestaat uit straten en stegen die vol staan met eeuwenoude huizen en kerken. Voor een kopje heerlijke cappuccino of espresso kunt u terecht bij één van de bars. Staand, zoals de Italianen hun “caffè” bestellen of gewoon lekker zittend op een terras.
  • Vanuit Gubbio rijden we richting Perugia over de S298. Een mooie route door het heuvel-achtige landschap, waarin akkers, weiden en stukken bos elkaar afwisselen. Verspreid staan oude boerderijtjes, sommige gewoon in bedrijf, sommige totaal vervallen en sommige overduidelijk tot vakantieverblijf verbouwd. Het landschap van Umbrië is over het algemeen groener dan dat van het bekendere midden-Toscane.
  • Na zo’n 30 km wordt het even ingewikkeld, maar wanneer je gewoon de borden richting Perugia blijft volgen, komt het helemaal goed. Je wordt namelijk eerst een stukje snelweg op gedirigeerd, dit gaat echter na nog geen 2 km over in een provinciale weg met een aantal haarspeldbochten. Hier merk je al dat Perugia prachtig gelegen is op steile heuvels!
  • Volg de borden naar P2 (Viale Pellini parking), deze parkeerplaats (betaald) is dicht bij het oude centrum, dat met een roltrap bereikt kan worden.

De stad Perugia doet in eerste aanblik minder middeleeuws aan dan veel andere steden in Italië, de gebouwen hebben ook meer een chique uitstraling. Dit beeld klopt niet helemaal, middeleeuwse bezienswaardigheden zijn er te over, zoals het Palazzo dei Priori uit de 13e eeuw, dat een plein deelt met de San Lorenzo kathedraal (op de trappen kun je lekker in de zon zitten en mensen kijken) en een magnifieke fontein (Fontana Maggiore), eveneens uit de 13e eeuw. In de stadsmuren is zelfs ook een Etruskische poort (3e eeuw voor Christus) te vinden!

Voor de inwendige mens zijn er in het centrum vele bars, café’s en restaurants met en zonder terras. Voor een redelijke prijs kun je hier heerlijk eten, typisch Toscaanse en Umbrische gerechten (met in het najaar veel wild zwijn en paddestoelen) of gewoon een pizza. Aan de rand van het centrum (aan het uiterste einde van de hoofdstraat) is een klein parkje met een terras dat uitkijkt over het landschap richting het zuidoosten. In de verte kun je bij helder weer Assissi zien liggen: onze volgende bestemming.

  • We nemen dezelfde route de stad uit richting de E45 (Roma). Na 6 km komt er een afslag naar Assissi, hier kom je op wegnummer S75. Na 10 km volgt de afslag Assissi.

Ook Assissi ligt strategisch tegen een steile heuvel gebouwd, dus voor mensen die minder goed ter been zijn: volg de borden die naar parkeerplaatsen verwijzen, maar kies niet de eerste de beste parkeerplaats. Er is er altijd één dichter bij het oude centrum! In het geval van Assissi is er een parkeerplaats aan de voet van de San Francesco basiliek. In deze schitterende kerk (eigenlijk is het een heel complex) ligt Franciscus van Assissi begraven, één van de belangrijkste heiligen van het katholieke geloof.In de kerk worden ook enkele gebruiksvoorwerpen (zoals een mantel en sloffen) van deze heilige bewaard en in de crypte kun je zijn verrassend eenvoudige graf zien. Al 2 jaar na zijn dood in 1226 werd Franciscus heilig verklaard en een dag later legde de toenmalige paus de eerste steen voor deze kerk! Ook in de straatjes van Assissi leven de middeleeuwen voort in de vele oude huizen en kerken. Overigens worden deze straatjes het hele jaar mede bevolkt door toeristen en pelgrims uit de hele wereld.

Naast religieuze bezienswaardigheden zijn in Assissi ook de restanten van een fort uit de 12e eeuw te zien. Het werd gebouwd in opdracht van de keizer van het toenmalige Duitsland. De latere keizer Frederik II Barbarossa bracht hier enkele jaren van zijn jeugd door. Nog een bijzonder monument is een Romeinse tempel, die in de 16e eeuw tot kerk verbouwd werd. Van buiten is nog duidelijk de aanblik van een Romeinse tempel zichtbaar, van binnen is de kerk overdadig versierd in barokke stijl. Overigens is er in de stad niets meer te zien van de zware aardbeving die Assissi in 199 trof.

  • Na wellicht nog een laatste blik op Assissi verlaten we de stad langs S147 richting Perugia. Deze weg loopt parallel aan de eerder genoemde S147, dus is het ook een mogelijkheid om dezelfde route de stad uit te kiezen.
  • Na 9 km rijden we de S75 op en na nog eens 2 km kun je de E45 richting Umbertide/Citta di Castello nemen
  • Na zo’n 30 km komt er een afslag Umbertide en zijn we vervolgens na 4 km weer aan het beginpunt van onze dagtocht. Deze route kent weinig autokilometers, maar vanwege de veelheid aan bezienswaardigheden is het een tocht die een hele dag in beslag neemt. Umbertide is vrij eenvoudig te bereiken vanuit de oostelijke helft van Toscane.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *