Klimaat

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Klimaat

Het klimaat is gevarieerd. Het Alpengebied en de hoger gelegen delen van de Apennijnen hebben een landklimaat met strenge winters en vaak droge zomers. Het noordelijke gedeelte van de Apennijnen en de hoog gelegen gebieden van de streken Toscane en Umbrië zijn in de winter maandenlang bedekt met sneeuw. 

In de Povlakte is het klimaat gematigd met regelmatig neerslag. De Povlakte heeft hete zomers en koude, vochtige winters met mist en nevel. De zuidzijde van de Alpen (het Italiaanse merengebied) kent een zachter klimaat vanwege de beschutte ligging.

De noordelijke kustgebieden en Midden-Italië hebben een subtropisch Middellandse Zeeklimaat met zachte en regenachtige winters en warme, droge zomers. 

Het klimaat in het zuiden is ‘s winters gematigd met soms hevige regenval, terwijl het er in de zomer heet en droog is. Zuid-Italië kent zeer droge en hete zomers met vele uren zonneschijn.

Landelijk bedraagt de gemiddelde temperatuur in de zomer 24,5°C en 6,7°C in de winter.

Een bekende wind is de ‘sirocco’, een zuidelijke, warme en vochtige wind. De ‘tramontane’ is een frisse westelijke tot noordwestelijke wind. Deze naam wordt ook gegeven aan noordelijke of noordoostelijke winden met koele lucht. De koude mistral uit het Rhônedal is in de omgeving van Genua nog goed te voelen. Plaatselijk koude valwinden hebben daar de naam ‘maestrale’.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *