Stromboli

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Stromboli

De Stromboli is een vulkaaneiland bij Sicilië in Italië. Het eiland heeft een oppervlakte van 12,6 vierkante kilometer, en is 924 meter hoog.

Het eiland gemeten vanaf de zeebodem is eigenlijk een drieduizend meter hoge vulkaan, waarvan ongeveer een derde boven water uitsteekt. Het eiland wordt bewoond door ongeveer 450 mensen (2002).

De Stromboli is een vulkaantype met taai magma. Het gas dat in het magma zit, kan slechts af en toe ontsnappen terwijl de magma naar boven stijgt. Daardoor ontstaan vaak blokken en bommen die uit de vulkaan omhoog gegooid worden en op de omgeving vallen.

In 2002 kwam een Duitse toeriste om het leven toen zij werd getroffen door een brok gestolde lava. Bij dit soort uitbarstingen ontstaan ook vaak lava stromen en sintelkegels.

De Stromboli is een vulkaan die continu actief is geweest gedurende de afgelopen tweeduizend jaar, misschien nog wel langer. Voortdurend vinden kleine erupties plaats, waarbij lavaproppen metershoog de lucht in worden geslingerd. De meeste brokken vallen weer terug in de krater, maar ook valt er lava in zee.

Uitbarstingen
De uitbarstingen van de Stromboli zijn meestal klein en ongevaarlijk. Om de paar jaar vinden zwaardere uitbarstingen plaats waarbij soms schade aan gebouwen ontstaat.

In 1985 was er de voorlaatste grote uitbarsting van de Stromboli.

Op 28 december 2002 kwam de Stromboli tot uitbarsting, waarbij grote lavastromen vanaf een krater op ongeveer 700 meter hoogte, in zee liepen.

Vijf dagen later brak op 1 januari 2003 een van de hellingen van de vulkaan los en viel in zee. Daardoor ontstond een 20 meter hoge vloedgolf. In het dorpje Ginostra raakten zes mensen gewond toen de hoge golven hun huizen overspoelden. Enkele schepen werden van hun anker losgerukt. Het eiland Stromboli werd vervolgens geëvacueerd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *