Oltrepo Pavese

PLaatsen > Oltrepo Pavese

Oltrepò Pavese ligt in de provincie Pavia, in het zuidwesten van Lombardije, onder Milaan.

In het buitenland is de Oltrepò Pavese, behalve bij een enkele verdwaalde wijnliefhebber, volstrekt onbekend. Dat is jammer, want het gebied, gelegen in Lombardije, Noord- Italië, heeft de geïnteresseerde toerist het nodige te bieden. De Oltrepò ligt, zoals de naam al aangeeft, oltre il po, aan de overkant van de rivier de Po, die iedereen wel kent, al was het maar van de Po-vlakte. De provincienaam Pavia vormt het tweede deel van de naam.

In de omgeving van Oltrepò Pavese, zo’n 70 km ten zuiden van Milaan, is het landschap niet langer vlak, maar heuvelachtig. Nog verder naar het zuiden beginnen de echte bergen van de Ligurische Alpen en de Apennijnen.

De zacht glooiende heuvels van de Oltrepò zijn grotendeels bedekt met wijngaarden, bossen, dorpjes en kastelen. Maar vooral met wijngaarden, want dit gebied is de grootste wijnproducent van Lombardije. Toch zijn de hier geproduceerde wijnen weinig bekend, vooral doordat de producenten vrijwel alleen aan Milanese gebruikers verkopen en doordat een groot deel van de druiven in de spumante wijnen van andere regio’s verwerkt wordt. Toch zijn er tien- en tientallen kleine wijnproducenten met allemaal hun eigen kleine wijntjes.

De Oltrepò is ook in algemeen toeristisch opzicht nog weinig ontwikkeld en dat heeft, naast beperkingen, ook zijn voordelen. Het is hier rustig, authentiek, relatief goedkoop, gemoedelijk en ontspannen. Met een beetje voorbereiding en gevoel voor avontuur valt er het nodige te ontdekken aan cultuurgoed en gastronomische heerlijkheden. Houdt u niet van platgetreden paden, dan bent u in de Oltrepò Pavese aan het juiste adres!

Er zijn in Oltrepò Pavese vrijwel geen hekken en de wijngaarden zijn vrij te doorkruisen, wat het gebied voor wandelen, nordic walking, wielrennen en mountainbiking uitstekend geschikt maakt. Het uitzicht is vaak prachtig en het klimaat ’s zomers zonder uitzondering droog en warm.

De restaurants van Oltrepò Pavese serveren nog de traditionele keuken en dat op een niveau dat de veeleisende lokale Italiaan eist. En de Italianen zijn veeleisend als het op eten aankomt!
Dit Toscane van Noord-Italië (zoals het soms genoemd wordt) verdient het om (langzaam) ontdekt te worden!

Pagina met bijdrage van Stef Smulders
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *