Bologna

Plaatsen > Bologna

Bologna (ook Bologne) is een stad in Noord-Italië, ten zuidwesten van Venetië. Bologna is de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna.

Bologna is een historische stad, met ongeveer 380.000 inwoners. Hoewel het algemeen bekend is onder Italianen, is dit minder het geval bij buitenlandse bezoekers. Helaas wordt er dan ook weinig Engels gesproken door de bewoners. Bologna is beroemd vanwege de oudste universiteit van de westerse wereld, de levendige studentenpopulatie, het voortreffelijke eten, de typische baksteen terracotta daken architectuur en portieken, de theaters en het nachtleven.

Bologna  vond haar oorsprong als Etruskische en Romeinse nederzetting, waarna het eerst een Romeinse kolonie werd en vervolgens een Romeinse gemeente. Tijdens de Middeleeuwen heeft de stad zichzelf uitgeroepen tot een autonome gemeenschap en bereikte Bologna het toppunt van haar macht. Deze toppositie werd bevestigd in 1249 met de overwinning in de Slag Fossalta waar Koning Enzo, de zoon van keizer Frederik II, gevangen genomen werd.

Binnen de muren van Bologna werd de eerste universiteit gevestigd in de XI eeuw. Heerlijkheden volgden elkaar op tot de stad in de zestiende eeuw voor eens en voor altijd onder de invloed van de Kerkelijke Staat kwam.

In het charmante historische centrum van Bologna, een van de best bewaard gebleven in de wereld, liggen vele oude paleizen en kerken die getuigen van de culturele hoogtijdagen van Bologna.

In het centrum van de stad ligt het Piazza Maggiore, een grote autovrije plein omringd door de basiliek van San Petronio, Palazzo d’Accursio, de portiek dei Banchi en het Palazzo del Podestà.

Naast het Piazza Maggiore ligt Piazza del Nettuno, met Fontana di Nettuno, een fontein gebouwd in 1563 door Tommaso Laureti van Palermo en later verfraaid door Jean de Boulogne (Giambologna). Het wordt beschouwd als een van Bologna’s symbolen.

Via Rizzoli is een van de belangrijkste straten van Bologna. Het is een ontmoetingsplaats en een wandel gebied. Het ontsluit Piazza di porta Ravegnana, waar de twee torens staan.

Corte de ‘Galluzzi kan worden benaderd via een gewelf van Piazza Galvani, in de voorkant van de Archiginnasio. Een gebied met een sterke Middeleeuws karakter.

Universiteitgebied – Via Zamboni. Vol met bars en cafes. De Universiteit van Bologna is de oudste universiteit ter wereld, opgericht in 1088.

Grachten Vroeger was Bologna een stad met vele grachten zoals Venetië. Tegenwoordig zijn de meeste van de grachten ondergronds, alleen in de Via Piella zie je nog steeds “il Canale delle Moline” door middel van een klein charmant venster “Finestrella”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *