Kaassoorten

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Recepten > Italiaanse Kaassoorten

Van romig zacht naar vol en pittig. De keuze in Italiaanse kaassoorten is zeer divers. Om puur van te genieten met een mooi glas Italiaanse wijn. Maar ook verwerkt in talloze gerechten komen de smaken uitstekend tot hun recht.

Parmezaanse kaas
Deze harde kaas, gemaakt van koemelk is minimaal 2 jaar gerijpt en heeft daardoor een kenmerkende volle smaak en een delicaat aroma.
Puur (gedoopt in een scheutje balsamicoazijn!), grof geraspt of in spaanders geschaafd over een Italiaans pastagerecht of een salade komt de smaak het beste tot zijn recht.

Gorgonzola
De blauwaderkaas gorgonzola wordt gemaakt in de streken Lombardije en Piemonte. Aan het begin van het bereidingsproces wordt aan deze koemelkse kaas groene edelschimmel toegevoegd. Wanneer de kaas rijp genoeg is, worden er gaatjes in geprikt om zuurstof door te laten. Zo kan de schimmel groeien en ontstaan de zo bekende blauwgroene schimmeladertjes. Gorgonzola smaakt lekker in een kaassaus bij tortellini of spaghetti en is natuurlijk onmisbaar op een pizza quattro formaggi (pizza met vier Italiaanse kazen).

Mascarpone
Mascarpone is een van room gemaakte verse koemelkse kaas. Deze kaas is dan ook zo romig van smaak dat hij in de keuken vaak in plaats van opgeklopte slagroom of verse roomkaas wordt gebruikt. In Italië wordt deze kaas met suiker vaak als nagerecht gegeten. Maar mascarpone smaakt ook heerlijk in hartige gerechten.

Magor
Laagjes gorgonzola en laagjes mascarpone vormen samen magor of gormas. Hij is romig en mild van smaak. Lekker op ciabatta of in een salade. Maar u kunt deze kaas ook prima op laag vuur smelten en gebruiken als saus over uw pasta.

Mozzarella
Oorspronkelijk werd van de melk van de buffels uit Campania en Latium de verse kaas mozzarella gemaakt. Tegenwoordig gebruikt men hiervoor ook gewone melk. Het bolletje mozzarella heeft een zachte, lichtzure smaak. Deze kaas smelt heel gemakkelijk en is daarom een prima basis voor bijvoorbeeld pizza’s. Maar mozzarella is ook lekker in een tomatensalade.

Ricotta
Ricotta is een kruimelige verse kaas die in veel regio’s in Italië van wei wordt gemaakt. De kaas heeft een zachtzure melksmaak. Ricotta wordt in Italië veel in nagerechten gebruikt, maar is ook in een hartige taart heel smakelijk. De ricotta van Albert Heijn wordt van koemelk gemaakt; er is ook
ricotta van schapenmelk.

Grana pardano
De harde kaas van koemelk gemaakt, grana pardano, is afkomstig uit Noord-Italië. Door zijn pittige smaak en heerlijke aroma past deze kaas uitstekend op een kaasplank. Verder is grana pardano een veelgebruikte raspkaas.

Pecorino Romano
Pecorino Romano is een harde kaas van schapenmelk en afkomstig uit Midden- en Zuid-Italië. Deze kaas heeft een kenmerkende hartige smaak en heeft hetzelfde gebruik als Parmezaanse kaas.

Taleggio
De zachte koemelkse kaas taleggio is lichtzuur van smaak en heeft een rossige, zachte korst. Taleggio is bijzonder smakelijk in een pizza calzone (dubbelgeklapte pizza), maar is ook lekker op een kaasplankje.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *