Algemene informatie

Recepten > Algemene informatie

De Italiaanse keuken is één van de beste ter wereld. Eigenlijk bestaat “de Italiaanse keuken”niet omdat elke streek zijn eigen gerechten kent. Zo is de Italiaanse keuken zeer gevarieerd.

Italianen eten tweemaal per dag warm. De belangrijkste maaltijd van de dag is de middagmaaltijd. Deze wordt klokslag 1 uur opgediend; het wordt dan ook stil op straat, en winkels sluiten. Dit laatste geld niet voor de toeristische plaatsen. ’s Avonds wordt er pas laat gegeten.

Een complete middagmaaltijd bestaat uit een voorgerecht (antipasti) dat uit kleine hapjes bestaat met vele verschillende smaken. Het tweede voorgerecht is primi piatti, vaak is dit pasta of risotto. Bij een echt uitgebreide maaltijd is er gelijk met de primi piattil, de contorno, een eenvoudig groentegerecht dat tegelijkertijd met het tweede gerecht wordt geserveerd. Dit wordt gevolgd door een hoofdgerecht dat secondi piatti genoemd wordt. Het hoofdgerecht is normaliter kleiner dan we in Nederland gewent zijn. De maaltijd wordt dan nog afgesloten met een dessert in de vorm van kaas (formaggio) of fruit (frutta) of beide. Op zon- en feestdagen komen er na de kaas en voor het fruit nog zoetigheden op tafel. Deze zoetigheden gaan onder de naam dolci door het leven.

Tot slot wordt er een piepklein kopje gloeiend hete espresso geserveerd. Goede espresso is niet meer dan twee slokken. Bij de espresso drinkt men graag een digestivo, een kruidenbitter.

-c-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *