Verkeer

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Verkeer

Doordat er tegenwoordig een puntensysteem geldt is de rijstijl van de Italianen is al heel wat verbeterd de laatste jaren. Indien een overtreding begaan wordt, verliest men punten. Staat het puntenaantal op nul, dan verliest men het rijbewijs.

Ondanks dat is het nog steeds een avontuur om op de Italiaanse wegen te rijden. De Italianen nemen het no0gal altijd wat ruimer dan wij in Nederland en Belgie gewend zijn. Verbaas u niet over de manier waarop ingehaald wordt.

De maximumsnelheid op de snelwegen bedraagt 130km per uur. Daar waar u de snelweg opgaat, gaat u door de tolpoortjes om een kaartje te trekken. Waar u de snelweg afgaat, rekent u af. U kunt zowel contant als met credit card betalen.

Wanneer u de bewegwijzering eenmaal door hebt, is het op de snelweg betrekkelijk eenvoudig. Aan de linkerkant van de snelweg vindt u om de zoveel kilometer kleine bordjes met de afstanden tot aan bepaalde afslagen. Op de secundaire wegen is het een ander verhaal. Het kan het zomaar zijn dat u op een splitsing twee borden aantreft met de naam van hetzelfde dorpje of dezelfde stad Zorgt u dus in elk geval voor een goede kaart van de regio waar u verblijft.

  • Tankstations langs provinciale wegen of in kleinere plaatsen zijn vaak dicht tijdens de siesta. Houdt u er rekening mee dat ook benzinepompen gesloten kunnen zijn tussen 13:00-16:00 uur.
  •  Veel van deze tankstations hebben echter een 24-uurs service in de vorm van een automaat waar je met bankbiljetten kunt betalen. Vervolgens kun je voor het betaalde bedrag tanken. Let op dat je er niet teveel geld in stopt, de automaten wisselen niet!
  • Buiten de bebouwde kom is het overigens verplicht om ook overdag verlichting te voeren.
  • Gebruik je claxon op smalle (berg)weggetjes in de bochten: Italianen rijden nogal roekeloos en nemen graag de binnenbocht.
  • Heb je een lekke band en wil je die laten repareren, kijk dan of een tankstation de vermelding “gommista” heeft. Dat is een bandenreparateur.
  • Neem van thuis een parkeerschijf mee. In Italië zijn redelijk veel parkeerplaatsen waar de schijf verplicht is, omdat je er maar een bepaalde tijd mag staan. Sommige huurauto’s hebben geen schijf.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *