Gran Sasso

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Thema’s > Auto rondrit > Gran Sasso

Land : Italië
Streek : Gran Sasso
Soort trip : Dagtocht Startpunt : Pietranico
Eindpunt : Pietranico
Door : Mariska di Addario
Routekaart : Abruzzen, Kummerley en Frey
Huurauto : Via Sunny Cars

GRAN SASSO Halverwege de autobaan A25 van Rome naar Pescara aan de oostkust van Italië liggen diverse opstapmogelijkheden voor een avontuurlijke verkenning van een van die unieke Italiaanse landschappen, de Abruzzen. Pietranico is een bergdorpje op 600 meter, gelegen vlak naast de A25.

Het land van de Spaghettiwesterns

Over de N602 via Forca di Penne en dan rechtsaf slaan naar San Lucia en naar Castel del Monte. De weg is goed, maar wel bochtig. Castel del Monte, waar een dertiende eeuws jachtslot staat, is de laatste plaats voor je over het gebergte de laagvlakte in rijdt. We slaan er fruit, pizza’s en fris in om straks te picknicken. We zitten al op 1300 meter maar we klimmen door richting noordoosten tot 1680 meter en duiken dan de laagvlakte in.

De vlakte, de Campo Imperatore, is een uitgestrekt, schaars begroeid gebied dat een oppervlakte beslaat van 30 bij 15 km. Je ziet hier veel wilde paarden, kuddes koeien en schaapherders met grote kuddes. De herders leven met hun schapen ongeveer zeven maanden volledig afgesloten van de buitenwereld. In dit barre gebied zijn vroeger veel films opgenomen van het genre spaghetti western en ook nu nog wordt de omgeving vaak als decor voor een film gebruikt. Er loopt één weg door de Campo die leidt naar de voet van de hoogste berg van de Abruzzen, de Gran Sasso d’Italia van 2655 meter. Hier ligt een hotel en beginnen vele kabelbanen. Je komt er veel bergwandelaars tegen. In het hotel heeft in 1943 de Italiaanse dictator Mussolini gegijzeld gezeten.

Een heerlijke picknick bij het hotel op 2000 meter hoogte en dan rijden we een eindweegs terug over de route van de heenreis tot de afslag richting Santa Stefano. Verder naar Calacio.

De wegen hier zijn niet genummerd, vertrouw op de handgeschilderde wegwijzers. In Calacio gestopt voor een lokaal culinair avontuur. Ristorante Angelo serveert espeducies, dat zijn een soort sateetjes van mager en vet lamsvlees, rijkelijk bestrooid met zout. Ze worden gebraden op de barbecue en dan afgeblust met water. Met brood en wijn er bij een heerlijke maaltijd. Calacio bezit een bezienswaardig middeleeuws slot, het Rocca de Calacio.

Afdalen naar het zuidoosten richting Capestrono, even voor die stad weer even linksaf en een beetje klimmen naar Ofena en dan over de 602 terug naar Pietranico of de autobaan. In totaal 180 spannende kilometers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *