Zuid-Tirol

Plaatsen > Zuid-Tirol

Zuid-Tirol oftewel Südtirol, is de meest noordelijke Italiaanse provincie, ten zuiden van het Alpenmassief, grenzend aan Zwitserland en Oostenrijk.

Zuid-Tirol bestaat uit verschillende vakantieregio’s met elk een gevarieerd landschap, van Alpenweiden tot wijngaarden, van Mediterrane palmbomen tot cipressen, met hoogteverschillen tussen de 300 tot bijna 4.000 meter boven de zeespiegel.

In Zuid-Tirol vind je tevens het Dolomieten gebergte.

Zuid-Tirol is vanuit Nederland en België op diverse manieren te bereiken: per auto, per trein (o.a. de Bergland expres in de winter), per bus of per vliegtuig. De luchthavens van Innsbruck, Verona (beiden slechts op 150 km afstand), Bergamo, Treviso en Venetië zijn de toegangspoorten tot Zuid-Tirol en bieden de kortste vluchten vanuit Nederland.

Klimaat
Met 300 dagen zon op jaarbasis is Zuid-Tirol het hele jaar door een aangename bestemming. Het Alpenmassief zorgt voor bescherming tegen de koude noordenwinden, waardoor deze regio een uitzonderlijk warm klimaat heeft in vergelijking met omliggende landen.

Eten en drinken
Het rijke cultuurlandschap en de gastronomische tradities van zowel de Italiaanse, Duitse en Ladinische cultuur, en Italië ’s beste witte wijnen die men hier vindt zijn onlosmakelijk verbonden met Zuid-Tirol.

Fietsen in Zuid Tirol
De provincie Zuid-Tirol, staat iedere zomer bol van de fietsevenementen. Van het WK mountainbiken tot Stelvio Bike Day waarbij amateur wielrenners een zwaar maar schitterend parcours afleggen door de dramatische bergpassen van Zuid-Tirol.
Tijdens de Zuid-Tirol UCI Wereldkampioenschap Mountainbike Marathon zullen zowel mannen als vrouwen lange afstanden en enorme hoogteverschillen moeten overbruggen. Zo leggen mannelijke deelnemers een afstand af van 119,9km met een totaal hoogteverschil van 3.822m en de vrouwelijke deelnemers een afstand van 88,6km met een totaal hoogteverschil van 3.040m. Een dag later wordt tijdens de Südtirol Dolomiti Superbike gestreden om de wereldbeker. Deze klassieker, die wordt gezien als de zwaarste mountainbikewedstrijd in de Dolomieten, gaat van start in het dorp Villabassa/Niederdorf in het dal Alta Pusteria/Hochpustertal. Aan de start worden 3500 mountainbikers uit de hele wereld verwacht. De mountainbikers kunnen kiezen uit de twee klassieke afstanden: een korte van 56,9 km en een lange van 119,9 km. De dag voor de grote wedstrijd vindt de juniorenwedstrijd ‘DSB Junior’ plaats.

Maratona dles Dolomites voor Amateurwielrenners
Een van de belangrijkste evenementen op de jaarlijkse fietskalender is de 175km lange wielerwedstrijd Maratona dles Dolomites. De wedstrijd van 2008 werd gehouden op 29 juni. Aan de afgelopen twee edities namen meer dan 7.000 liefhebbers deel. Het parcours door de dramatische Dolomieten telt maar liefst zeven bergpassen en een hoogteverschil van in totaal 4190m. In 2007 waren er 16.750 aanmeldingen binnengekomen voor deze wielerwedstrijd, waaraan maar 7.000 deelnemers mee kunnen doen. Elk jaar worden 5.500 deelnemers door middel van een loterij uitgekozen, omdat er altijd te veel aanmeldingen zijn.

Skiparcours per fiets
Andere hoogtepunten tijdens de Zuid-Tiroolse fietszomer zijn de Sella Ronda Bike Day, in 2008 op 6 juli verreden, waarbij fietsers het skiparcours op twee wielen kunnen verkennen, en de Stelvio Bike Day, in 2008 op 30 augustus. Tijdens de Sella Ronda Bike Day zijn alle vier de bergpassen rond het Sellamassief gesloten voor al het verkeer en alleen toegankelijk voor fietsers. Aan de Stelvio Bike Day nemen ca. 6800 fietsers deel; de Stelviopas is op deze dag ook gesloten voor al het gemotoriseerde verkeer vanuit Bormio, Zwitserland en Zuid-Tirol.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *