Valle d’Aosta

Plaatsen > Valle d’Aosta

Valle d’Aosta (Frans: Vallée d’Aoste) is een bergachtige regio in Noordwest-Italië. in het westen van de Italiaanse Alpen. 

Valle d’Aosta is de kleinste regio van Italië die in het westen grenst aan Frankrijk, in het noorden aan Zwitserland en in het zuiden aan de regio Piëmont. In Valle d’Aosta wonen veel Franstaligen. Het Frans wordt gebruikt bij overheidsaangelegenheden en -wetgeving, maar de taal die door het grootste deel van de inwoners gesproken wordt is het Patois, een Frans dialect dat dicht bij het Provençaals staat, met enkele overeenkomsten met de Franse dialecten van Zwitserland en merkwaardig genoeg die van Canada.

De regio is 3,263 km² groot en heeft een bevolking van ongeveer 113.000 inwoners.  De regio heeft een speciale autonome status en vormt een van de provincies van Italië. De hoofdstad van de regio is Aosta.

De Valle d’ Aosta wordt begrensd door de Monte Rosa, de Matterhorn en de Mont Blanc. De valleien die zich tussen deze bergen bevinden, vormen natuurlijke bergpassen. Door de aanleg van tunnels voor auto- en treinverkeer is zowel de verbinding als de handel tussen Italië, Frankrijk en Zwitserland verbeterd. Valle d’Aosta is met Chamonix in Frankrijk verbonden door de Mont Blanc Tunnel, een tunnel door de Alpen aan de E25. De weg door de Grote Sint-Bernardpas leidt naar Martigny, Valais, en de andere door de Kleine Sint-Bernardpas naar Bourg-Saint-Maurice, Savoie.

De regio heeft door de eeuwen heen verschillende overheersers gekend totdat het in de 11e eeuw n. Chr. viel onder het Huis van Savoye. In 1944 werd het een autonome regio van Italië.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *