Turijn

Plaatsen > Turijn

Turijn: je denkt meteen aan Fiat! Maar Turijn, Augusta Taurinorum in de oudheid, vierkant als een Romeins castrum, met de vele galerijen en geheel één met de rivier de Po die erdoor heen loopt, was de eerste hoofdstad van het Italiaanse Koninkrijk in 1861 en heeft altijd, vanwege de verdekte geografische ligging, een zeer belangrijke rol gespeeld binnen het politieke, economische en culturele leven in Italië: van de reeds genoemde Fiat tot de Salone del Libro, het Museo Egizio (de op één na belangrijkste in de wereld) en de vele gebouwen uit de barok.

Het symbool van Turijn, de Mole Antonelliana, huisvest het Museo del Cinema, ter herinnering aan het feit dat de Italiaanse cinema hier werd geboren, in de stad van Cavour en De Amicis, van de voetbalclubs Juventus en Torino en van de meesterwerken op het gebied van gastronomie en banketbakkerij.

Turijn is na Milaan de grootste stad in het noordwesten van Italië. Turijn ligt bij het punt waar de rivier de Dora Riparia uitkomt in de Po, ongeveer 150 km ten westen van Milaan en 50 km ten oosten van de Franse grens. Turijn heet in het Italiaans Torino. Turijn ligt ten zuidwesten van Milaan en ten noordwesten van Savona en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en van de regio Piemonte.

Turijn is een stad met ongeveer 1.000.000 inwoners

Turijn werd gesticht door de Romeinen. Op de plek waar nu Turijn ligt, werd door de Romeinen een militaire nederzetting gebouwd, Castra Taurinorum geheten, maar men vermoedt dat er daarvoor al grote aantallen mensen woonden. U wordt nog altijd aan de Romeinse tijd herrinnerd in Turijn door de Porta Palatina uit de 1ste eeuw.

Een van de opvallendste bouwwerken van de stad is de 19e eeuwse 167 m Mole Antonelliana, die nu het Filmmuseum huisvest en net als de Parijse Eiffeltoren de skyline domineert.

De belangrijkste pleinen zijn de Piazza Castello, de Piazza San Carlo en de Piazza Vittorio Veneto.

Op de Piazza Castello ligt het Palazzo Madama nu Museo d’Arte Antica, met façade en een prachtige trappenhuis uit de late barok.

Aan de noordzijde van het plein Armeria Reale liggen het voormalige koninklijk paleis uit de zeventiende eeuw en de renaissance kathedraal San Giovanni Battista door Guarino Guarini ontworpen, uit de vijftiende eeuw. Achter het hoogaltaar van de Cappella della Santa Sindone tot een brand in april 1997, de lijkwade van Turijn werd bewaard. Tegenwoordig ligt de lijkwade van Turijn nog altijd in een zijkapel naast de Duomo San Giovanni, in de  Capella della Sacra Sindone. De Lijkwade van Turijn is een doek van 4,36 m bij 1,10 m met daarop de afdruk van het gezicht van een man; het gezicht op de lijkwade zou een afdruk van het gelaat van Jezus zijn. Inmiddels is met moderne onderzoekstechnieken vast komen te staan dat de lijkwade van Turijn niet ouder is dan de twaalfde eeuw. Uit andere onderzoeken blijken veel details nauwelijks vervalsbaar en herleidbaar naar de streek rond Jeruzalem. Nog altijd  wordt de doek door veel gelovigen vereerd. Daarom wordt de lijkwade eens in de vijfentwintig jaar uitgestald voor de gelovigen.

Nabij de kathedraal de gerestaureerde Romeinse Porta Palatina.
Ten zuiden van de Piazza Castello twee palazzi van Guarini: Carignano en het Palazzo dell’Accademia delle Scienze beiden
uit de 17de eeuw met het Egyptisch Museum en de Galleria Sabauda.

In 1899 werd in Turijn Fiat opgericht door de Agnelli-familie in 1899. De letters FIAT staan voor Fabbrica Italiana Automobili Torino. Fiat is nog steeds van groot belang is voor de Turijnse economie. Turijn is nog altijd de hoofdvestiging van de Fiat-fabrieken. Het Museo dell’Automobile werd in 1933 geopend.

MUSEO EGIZIO
De indrukwekkende collectie antiquiteiten doet niet onder voor die van het British Museum in Londen. De grootste attracties vormen de tempel van Elessya; de zandstenen sfinxen en een schitterende collectie muurschilderingen en gewijde teksten. In hetzelfde gebouw bevindt zich de Galleria Sabauda, die een belangrijke collectie schilderijen van Italiaanse, Nederlandse en Vlaamse meesters huisvest.

PALAZZO RIVOLI/MUSEO D’ARTE CONTEMPORANEO
In een voormalig Savoykasteel is nu het museum van hedendaagse kunst gevestigd. De combinatie van moderne kunst in 18e-eeuwse Koninklijke vertrekken werkt krachtig en visueel inspirerend.

LINGOTTO CENTRE
De voormalige Fiatfabriek wordt geprezen als een meesterwerk van moderne industriële architectuur. De site is nu een groots multifunctioneel complex voor internationale tentoonstellingen en congressen. Leidende orkesten uit de hele wereld spelen er in het speciaal ontworpen Auditorium Giovanni Agnelli. Fans van de cultfilm ‘The Italian Job’ met Michael Caine herinneren zich misschien de scenes met de witte Mini’s die op het dakcircuit van de Fiatfabriek racen. Nu hebben alleen de gasten van het Meridien Lingottohotel nog toegang tot het circuit…om er te joggen.

MUSEO NAZIONALE DEL CINEMA
De Mole Antonelliana herbergt het Nationale Filmmuseum. In het interactieve museum ontdek je de historische camera’s, filmsets uit het begin van de vorige eeuw, kostuums van Marilyn Monroe en rekwisieten uit Ben Hur. In de grote hal kan je relaxen in een chaise longue en op twee reuzenschermen genieten van de sterren uit de stomme film. Neem de glazen lift naar het kijkplatform en je wordt getrakteerd op een glorieus panorama.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *