Tarente

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Tarente

Tarente is een stad in Zuid-Italië. Het is de hoofdstad van de provincie Tarente en is tevens een havenstad, gelegen aan de Golf van Tarente, in de regio Apulië. De stad ligt ongeveer halverwege aan de westkust van het schiereiland dat de hiel van de Laars van Italië vormt. In 2001 had de stad 201.349 inwoners.

Tarente is ook een zeer belangrijke marinebasis, en het heeft een goed ontwikkelde staal- en ijzerverwerkende industrie, chemische installaties, dokken voor het bouwen van oorlogsschepen, en voedselverwerkende fabrieken.

De oude stad bevond zich op een eiland, dat met twee bruggen verbonden was met het vasteland, waar de moderne stad later werd gebouwd. De eilandjes S. Pietro en S. Paolo beschermen de baai (Mar Grande), waar de commerciële haven zich ook bevindt. Een andere baai, die Mar Piccolo heet, wordt gevormd door de oude stad, en daar is er een bloeiende visvangst. Mar Piccolo is een militaire haven met strategisch belang, en de eilandjes en de kust zijn zeer zwaar gefortificeerd.

De oude Grieken noemden de stad Taras, en de Romeinen noemden deze Tarentum.

Geschiedenis van Tarente
Tarente werd rond 708 v. Chr. gesticht door Spartaanse immigranten, en werd een souvereine stad van Magna Graecia, de Griekse kolonies in Zuid-Italië.

In 367 v. Chr. sloten Carthago en de Etrusken een verbond om Tarentum aan te vallen.

In 343 v. Chr. vroeg Tarentum haar moederstad Sparta om hulp tegen de barbaren aangezien het agressie ondervond van het Bruttiaanse Verbond.

In 303 v. Chr.-302 v. Chr. sloot Cleonymus van Sparta een verbond met Tarentum tegen de Lucianen

De oorlog van 280 v.Chr. – 275 v.Chr. tussen Rome en Tarente
Aan het begin van de 3e eeuw v.Chr., begon de groeiende macht van Rome Tarente angst in te boezemen, met name waar het de controle over de zee betrof. In die tijd had Tarente de krachtigste zeemacht van Italië en sloot het snel een overeenkomst met Rome waarin besloten werd dat de Kaap van Lacinio en de Golf van Tarente niet voorbijgevaren mochten worden door Romeinse schepen. Echter, enkele schepen verbraken deze overeenkomst. Deze situatie zou onvermijdelijk leiden tot een conflict tussen Tarentum en Rome, toen Rome zich begon te bemoeien met de zaken van de Griekse kolonies in Zuid-Italië.

Niet veel later vroegen enkele stadstaten in Magna Graecia, zoals Rhegim, Croton en Locri, Rome om militaire hulp vanwege de oorlogen die zij voerden met hun buursteden. Thurii, gelegen aan de Golf van Tarente, riep Rome in 282 v. Chr. te hulp na te zijn aangevallen door Lucania. Rome zond een vloot met troepen naar de militaire post Thurii. Tarente dacht echter dat dit een vijandelijke daad was en beantwoordde de actie door de vloot tot zinken te brengen, en de Romeinse troepen uit Thurii te verdrijven.

De oorlog duurde vijf jaren, van 280 v. Chr. tot 275 v. Chr.).

De Romeinen veroverden de stad in 272 v. Chr., maar hun macht was niet stevig gevestigd voor het jaar 209 v. Chr..

Latere geschiedenis
Toen de Gothische oorlogen aanvingen, werd Tarente in 540 n.Chr. deel van het Byzantijnse Rijk. In 661 werd het door de Lombardijnen ingenomen, en later door de Saracenen. In 1063 veroverde de Noorman en avonturier, Robert Guiscard, Tarente, en later werd het onderdeel van het Koninkrijk van Napels.

In November 1940, gedurende Wereldoorlog II, werden de Italiaanse schepen die voor anker lagen voor de stad, zwaar beschadigd door de Britse marine bij de Slag van Tarente. Britse troepen landden in 1943 dicht bij de haven als onderdeel van de geallieerde invasie.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *