Sardinië

Plaatsen > Sardinië

Sardinië (Italiaans: Sardegna, Sardijns (taal van Sardinie): Sardinna) is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee. De Phoeniciers (of Feniciers) noemden het eiland Sharden (SRDN) en de Grieken eerst Ichnoussa, later ook Sandalion en de inwoners Sandaliotis. De Grieken noemden het “Sandalion” vanwege de vorm ervan, die aan een voetafdruk doet denken

Sardinië ligt pal ten zuiden van het eiland Corsica, ten westen van de Laars van Italië, en ten noorden van Tunesië. Met 24.090km2 is het na Sicilië het grootste eiland van de Middellandse Zee. Het heeft ongeveer 1,65 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, dat in het zuiden van het eiland ligt. Andere belangrijke plaatsen op het eiland zijn Porto Torres, Oristano en Porto Foxi. Sardinië is een autonome regio binnen Italië.

Het eiland heeft een subtropisch, mediterraan klimaat. De zomers kunnen zeer warm worden, en de winters zijn doorgaans mild, maar sneeuw in de bergen is geen uitzondering. De kustregionen blijven doorgaans van sneeuw gevrijwaard. Daarnaast staat het eiland altijd onder invloed van de wind: de mistral (maestrale zoals Italianen zeggen), scirocco, libeccio, levante.

Talen
Naast Italiaans spreekt een groot deel van de bevolking van het eiland Sardisch (ook: Sardijns). Dit is een van de meest archaïsche Romaanse talen, dus het staat relatief dicht bij het klassieke Latijn. In de streek Gallura in het noorden spreekt men echter geen Sardisch, maar een Corsicaans dialect (dat dicht bij het Toscaanse Italiaans staat), en in de stad Alghero aan de noordwestkust Catalaans.

Geschiedenis
Het eiland is al heel lang bewoond. Er zijn archeologische vondsten uit de Neolitische tijd, maar het eiland zelf is nog veel ouder. De Nuraghe zijn de oorspronkelijke bewoners van Sardinië. Op de berg Tiscali zijn veel archeologische resten gevonden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *