Riva

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Riva

Riva del Garda is een belangrijk en veel bezocht vakantieoord in het noorden aan het Gardameer en erg populair onder de zeilers omdat er nagenoeg altijd wind staat. Het ligt op de hellingen van de Monte Rochetta en de Monte Brione, welke Riva del Garda van Torbole scheidt. 

Uit talrijke archeologische vondsten blijkt dat de Romeinen al in Riva hebben geleeft. Het eerste officiële document dat Riva vermeldt is van het jaar 983. Toen stelde Keizer Otto II de stad onder bescherming van de bisschoppen van Verona. In de 12e eeuw was de streek in bezit van de vorstelijke bisschoppen van Trento. Daarna behoorde Riva toe aan de Scaligers, de burggraven van Milaan, de graven van Tirol en was het een betwiste plaats gedurende de Venetiaanse oorlog van de 15e eeuw. In het vredesverdrag van Cremona behoorde het in 1441 toe aan Venetië, dat de burcht, het huidige stadhuis en het bolwerk bouwde. De Serenissima hebben tot 1509 geregeerd en toen werd de stad door de troepen van de P.V. Giorgio III van Neydek bezet. Nadat het in 1521 tot de kerk van Trento was teruggekeerd, werd het in 1703 tijdens de Spaanse Successieoorlog door de Fransen verwoest en in 1796 werd Riva door de troepen van Napoleon bezet. In 1806 werd het bij Beieren gevoegd en in 1810 bij het Italiaanse Rijk. Vervolgens werd het wederom door Oostenrijk bezet en na de oorlog van 1915-1918 behoorde het weer toe aan Italië.

Riva del Garda is een belangrijk knooppunt, waar verscheidene wegen samenkomen. De belangrijkste zijn die naar Trento, door het mooie dal van de rivier de Sarca en die door het dal van de Ponale, van welke het eerste deel van de weg in de rotsen loodrecht boven het meer is uitgehouwen en mooie vergezichten biedt en vervolgens naar het Ledromeer loopt, tot aan de oever waarvan men overblijfselen aantreft van een dorp van paalwoningen uit het Stenen Tijdperk.

Riva heeft een mild klimaat, dat een weelderige vegetatie bevordert. De promenade, die langs het meer loopt, kan tot de mooiste en imposantste worden gerekend. 

Er is van alles te bezichtigen in Riva. Men kan beginnen met een bezoek aan het indrukwekkende “Piazza III Novembre” dat uitzicht biedt op het meer. In de 14e eeuw was dit een druk plein, doordat schepen die door Guglielmo de Frissoni da Como werden gebouw, Riva aandeden. Op dit plein bevindt zich aan de rechterzijde de 34 m hoge Aponaletoren, die als het ware symbool van Riva is en welke in de 12e eeuw werd gebouwd, terwijl er in 1555 nog een stuk werd opgebouwd. Buiten de gracht, die er omheen loopt, verheft zich de constructie van de vesting uit de 12e eeuw met vier vierkante torens, die in het jaar 1850 door de Oostenrijkers tot dakhoogte werden verlaagd, op een toren na, die met kraagstenen werd verfraaid en de hefbrug verdedigde.

Aan de kant van het meer ligt het stadhuis en aansluitend ligt het Pretorenpaleis, dat de Scaligers bouwden. Door de antieke “Porta Bruciata”, welke tussen beide gebouwen ligt, komt men op het S. Roccoplein, waar het landelijke voorname aanzien van het oude Riva nog bewaard is gebleven.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *