Mussomeli

Mussomeli is een gemeente in de provincie Caltanissetta in de regio Sicilië. De gemeente ligt op ongeveer 650 m boven zeeniveau.

Mussomeli telde op 31-12-2004 11.354 inwoners. Inmiddels kampt het plaatsje Mussomeli, net als het naastgelegen Acquavilla, met zo’n leegloop dat er veel leegstaande panden in het dorpje staan. Van de ruim 11.000 inwoners zijn er nog maar 900 over. De leegloop wordt veroorzaakt door de hoge werkloosheid; jongeren trekken massaal weg. Mussomeli  kwam in november 2017 in het nieuws omdat Belgen massaal huisjes kopen in Mussomeli voor extreem lage prijzen.  Er zijn al meer dan honderd huizen verkocht aan Belgen.

Het grondgebied van Mussomeli is rijk aan archeologische vindplaatsen.

Elk jaar, op 1 en 2 september, is er op het kasteel Manfredonico een veemarkt, en het feest van de Madonna della Catena. Het feest wordt sinds 1912 gevierd door fokkers uit heel Sicilië. Op 2 september is de dag gewijd aan de Madonna della Catena. De avond wordt afgesloten met vuurwerk en een groot vuur in het kasteel.

De grootste religieuze gebeurtenis vindt plaats op 8 en 15 september en is die van de patroonheilige van Mussomeli, de Madonna van de Wonderen.

Mussomeli grenst aan de gemeenten: Acquaviva, Platani, Bompensiere, Caltanissetta, Cammarata (AG), Marianopoli, Montedoro, San Cataldo, Serradifalco, Sutera, Villalba.