Montelparo

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Montelparo

Montelparo ligt op een hoogte van 218 tot 588 meter in Le Marche. Montelparo heeft 929 inwoners (2004). Montelparo ligt op de top van een berg tussen Fermo en Ascoli, tussen zee en het Nationaal park Monti Sibilini op een afstand van 36 km naar Ascoli Piceno.

Het huidige dorp dateert uit de vroege Middeleeuwen toen volgens de overlevering de Longobard Elprando hier een kasteel bouwde. Er volgde een lange en welvarende periode onder de vleugels van het nabijgelegen Farfensi Santa Vittoria. Aan het einde van de 15e eeuw begon de ondergrond tekenen van instabiliteit te vertonen waarna in 1703 de aardverschuivingen zo groot werden dat een groot deel van de woningen in een kloof verdwenen. Nog altijd zijn de restanden van de 0ommuring te zien. Het best bewaarde gebouw dat nog vrijwel intact is, is de toren van het stadhuis uit de 14e 15e eeuw.

Voor de dagelijkse boodschappen kunt u in het dorp terecht. Er zijn 2 bars, 2 supermarkten, een postkantoor, een bank, een apotheek, een krantenkiosk, een kapper en zelfs een dokter.

De Adriatische zee ligt op 30 autominuten. In de omgeving van Montelparo liggen wijn- en olijfboomgaarden. In het nabijgelegen Nationaal park Monti Sibilini kan prima gewandeld worden.

Montelparo werd in 2008/2009 bekend door het VTM programma ‘De Italiaanse droom’. Hierin strijden 6 Vlaamse koppels om een zelfgebouwd bed and breakfast in het dorp.
 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *