Malcesine

Plaatsen > Malcesine

Malocesine is met haar 3600 inwoners de enige grote plaats aan de oostoever van het Gardameer aan de voet van de Monte Baldo.  In het dorp lopen de smalle straatje richting het kasteel uit de 13e eeuw, dat u zeker moet bezoeken. Vanaf het kasteel heeft u een prachtig uitzicht over de baai en de daken van het dorp.

Malcesine is een kuuroord en een druk bezocht toeristencentrum. Aan het eind van de boulevart langs de oever van het meer ligt een bocht, waar het kleine eiland “Isola del Sogno” zich bevindt.

De oorsprong van de naam Malcesine is onbekend. Sommigen leiden de naam af van Melissineum en anderen van Malecesine (sterk verdedigde stad). In de oudheid was Malcesine een door een burcht verdedigde plaats. 

De bisschop van Verona verleende Malcesine na het jaar 1000 verscheidene rechten en ook Paus Eugenio III stond de inwoners toe hun eigen munten en maten te gebruiken. Maar de geschiedenis van Malcesine is met name verbonden met de heerschappij van de Scaligers. In de 12e eeuw werd op een rotspunt loodrecht boven het meer de machtige burcht werd gebouw, welke in de loop van de geschiedenis verschillende malen werd verwoest en wederom opgebouwd werd, zoals men aan de verschillende stijlen kan zien. Na de Scaligers kwamen de Oostenrijkers en daarna de burggraven en de Carraras. De Republiek Venetië verleende de bevolking zelfbestuur, die met andere gemeenten in het verbond “Gardesana delle acque” verenigd was. Het was een heerschappij die duurde van 1351 tot 1797 en heeft diepe sporen in Malcesine achtergelaten. Met de ondergang van de Republiek Venetië behoorde de burcht aan Oostenrijk en maakte er een vesting van en behield deze tot 1866.

Vanuit Malcesine kan men per kabelbaan in korte tijd de Monte Baldo bereiken (1800-2218 m). Men heeft daarbij telkens een wisselend uitzicht, welke uitzonderlijke schoonheid biedt. Ook kan men te voet langs verschillende bergweggetjes de Monte Baldo op.

Bezienswaardigheden
Palazzo dei Capitani del Lago

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *