Livorno

Plaatsen > Livorno

Livorno is een havenstad aan de Ligurische Zee aan de westelijke rand van Toscane, Italië. Het is de op twee na grootste havenstad aan de westkust van het land, en hoofdstad van de gelijknamige provincie. In 2001 had de stad 148.143 inwoners.

De stad is de jongste grote stad in Toscane. Begin 15e eeuw was het niet meer dan een vissersdorpje in de Republiek Pisa. Door verzanding van de natuurlijke haven van Pisa, moest naar een alternatief gezocht worden en dit werd gevonden in Livorno, 15 kilometer zuidelijker. Bij de nieuwe haven werd een stad gebouwd, in de vorm van een vijfpuntige ster.

Tijdens de Renaissance onder de Medici was de stad belangrijk, en kende veel hoogtepunten vanaf de 16e eeuw. Aan het einde van de 18e eeuw werd de stad uitgebreid door Leopold II, de Groothertog van Toscane, waar Livorno onder viel tot de Italiaanse eenwording. Livorno groeide hiermee tijdelijk uit tot de tweede stad van het huidige Italië. De Groothertog opende de stad tevens voor buitenlandse handelslieden. Onder Ferdinand I werd het vanaf 1590 een vrijhaven, en de stad bleef dit tot 1860, toen zij deel werd van het koninkrijk Italië. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Livorno meervoudig gebombardeerd, waarbij zowel strategische doewlwitten als de haven en de olieraffenaderij ernstig werden beschadigd. Verder leden veel middeleeuwse monumenten, onder meer een historische kathedraal en een synagoge schade. Er bevindt zich een marineschool in de stad.

Provincie Livorno
Livorno is ook de naam van de gelijknamige provincie, waarvan het de hoofdstad is. Tot deze provincie behoort naast een smalle, bij toeristen vanwege de zandstranden geliefde kuststrook (max. 20 km breed), het merendeel van de eilanden van de Toscaanse Archipel, waaronder het grootste en bekendste eiland Elba. De andere eilanden behorend tot Livorno zijn Capraia, Montecristo, Gorgona en voormalig gevangenis-eiland Pianosa. De provincie Livorno grenst aan de provincies Grosseto en Pisa.

Bezienswaardigheden in en rondom Livorno

  • Dom (1594-1606)
  • Centrale markt met markthal
  • Haven met gedenkteken voor Ferdinand I. (“Quattro Mori”)
  • Stadswijk “Venezia Nuova” (1629, met kanalen die aan Venetië doen denken)
  • Fortezza Vecchia (vesting, 1521-1534)
  • Fortezza Nuova (vesting, 1590)
  • Museo Civico (Villa Fabbricotti, schilderkunst)
  • Viale Italia (promenade langs de zee)
  • Terazza Mascagni (terras aan de oever)
  • Klooster van Montenero boven de stad

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *