Ligurië

Plaatsen > Ligurië

Ligurië is een smalle regio gelegen aan de noordelijke kust van Italië. Ligurië is de op twee na kleinste van de Italiaanse regio’s.  De regio staat bekend om zijn mediterrane klimaat en de ongewone combinatie van bergen en zee die deel uitmaken van het landschap. Het grenst in het westen aan Frankrijk, Piemonte in het noorden en in het oosten Emilia-Romagna en Toscane. Het ligt aan de Golf van Genua, een deel van de Tyrreense Zee (noordelijk deel Middellandse Zee).

Liguria is een zeer oude naam, zij dateert uit pre-Romeinse tijden.

De Ligurische kust heeft een mild zeeklimaat, indien het vergeleken wordt met het half-continentale klimaat op de Povlakte, slechts tientallen kilometers naar het noorden. In januari wordt in Genua een gemiddelde temperatuur van zo’n 8-10°C gemeten, zonder vorst, die alleen kan optreden in het bergachtige binnenland. In de zomer komt de temperatuur op zo’n 24-25°C uit. Regenval kan soms overvloedig zijn; bergen dicht in de buurt van de kust geven vaak een wolkvormend effect, dus Genua heeft jaarlijks tot zo’n 2000 mm regen. Andere gebieden vertonen de normale waarden in het Middellandse Zeegebied (500-800 mm).

Het is opvallend dat, ondanks de hoge bevolkingsdichtheid, ongeveer de helft van de totale oppervlakte met bossen is bedekt.

Ligurië staat al lang bekend om zijn uitstekende wijn en heerlijke olijfolie, maar deze regio in het noordwesten van Italië heeft nog veel meer lekkernijen te bieden! De natuur is een van de redenen waarom deze regio een van de best bewaarde geheimen voor reizigers en vakantiegangers is, maar ook waarom de omstandigheden optimaal zijn voor een gevarieerde en culturele vakantie. Het milde klimaat en de gevarieerde natuur zijn perfect voor de teelt van druiven en olijven, u zult dan ook veel kleine wijn-en olijfgaarden tegenkomen.

De Ligurische bossen zorgen veel wildgerechten, maar als u meer van vis houdt dan kunt u aan de kust uw hart ophalen! Hier vindt u een groot assortiment van schaal-en schelpdieren op het menu. De meer traditionele Ligurische specialiteiten zijn vaak te vinden in de agriturismo restaurants, verstopt in het binnenland van Ligurië. De meeste van deze restaurants verbouwen hun eigen ingrediënten, en dus niet geproduceerd voor massaconsumptie, wat de exclusiviteit van de culinaire specialiteiten garandeert!

De hoofdstad van Ligurië is Genua en de regio is opgedeeld in vier provincies: Genua, La Spezia, Imperia en Savona.

Overige steden:

  • Sanremo
  • Imperia
  • Ventimiglia (eindbestemming van veel treinen uit Frankrijk)

Bron: o.a. persbericht www.BlumenRiviera.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *