L’Aquila

Plaatsen > L’Aquila

In de vroege morgen van 6 april 2009 vond een zware aardbeving plaats in en rond L’Aquila die aan meer dan honderd mensen het leven heeft gekost. Zeker 1500 mensen raakten gewond. L’Aquila is grotendeels verwoest. De aardbeving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter

De hieronder beschreven situatie zal zo spoedig mogelijk aan de nieuwe situatie worden aangpast.

L’Aquila ligt in een berggebied ten oosten van Rome, op circa twee uur rijden. L’Aquila ligt langs de rand van de bergen van de Gran Sasso. L’Aquila met 60.000 inwoners staat bekend als een artistieke stad in Abruzzo en is tevens de hoofdstad van deze regio.

L’Aquila werd in het verleden getroffen door aardbevingen, onder meer in 1786 en 1958.

L’Aquila telt een groot aantal middeleeuwse gebouwen. In het oude stadsgedeelte, centro storico, staat de magnifieke Basilica di S. Bernardo uit 1454. De grandioze voorgevel is gemaakt door Cola dell’Amatrice (1520-1540). Binnen is een,  in barokke stijl uitgevoerd, bewerkt houten plafond dat verguld en beschilderd is door kunstenaars in 1700. Ook de in Italië beroemde werken van de beeldhouwer Silvestro dell’Aquila uit de 15e eeuw zijn het bezichtigen waard.

Het Castello Cinquecentesco is gebouwd om de stad L’Aquila te beschermen tegen aanvallen. Het kasteel wordt omringd door een diepe gracht. In het kasteel is tegenwoordig het Museo Nazionale d’Abruzzo gevestigd. In dit museum kunt u enkele waardevolle beeldhouwwerken bezichten. Ook treft u er plaatselijke keramieken, archeologische vondsten, schilderijen van Vlaamse kunstenaars en schilderwerken uit de Romaanse tijd en de tijd van Napoleon (16e en 17e eeuw). 

Aan de andere kant van de stad staat de S.Maria di Collemaggio, een kerk in Romaans-Gotische stijl uit de 8e eeuw. De kerk bezit een schitterend plafond. De drie portalen zijn voorzien van gothische Rosoni roos-vensters. Deze Rosoni zijn typisch voor de streek Abruzzo. Binnen vindt u fresco’s uit 1300 en 1500 en een renaissancewerk van Girolamo da Venezia, Il Sepolcro di S.Celestino, uit 1517. 

De karakteristieke fontein uit 1272: de Fontana delle 99 Cannelle, is ook de moeite van het bezichtigen waard. De fontein herinnerd aan de 99 kastelen die de stad vormden.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *