Giglio

Plaatsen > Giglio

Giglio (Officieel Isola del Giglio) is een eiland in de Tyrreense Zee aan de westkust van Italie, 50 km ten zuiden van Elba en 15 km voor de kust van Toscane. Giglio is deel van de eilanden van de Toscaanse Archipel. Giglio is bestuurlijk gezien een gemeente in de provincie Grosseto in de regio Toscane.

Het eiland Giglio heeft 1420 inwoners (2004). De belangrijkste economische activiteiten zijn visserij, fruitteelt en toerisme. Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Giglio.

De bevolking van het Isola del Giglio is geconcentreerd in drie dorpen: Giglio Porto, een kleine pittoreske haven, Giglio Castello, met zijn middeleeuwse vestingwerk op de top van een berg, en Campese, aan de westkust de meest populaire toeristische plek dankzij haar brede strand.

Het gebied rond Giglio staat bekend om haar zeer heldere water, divers zeeleven en de mooie koralen. De zee rond Giglio is dan ook een populaire plek om te duiken. Rond Giglio leven meer dan 700 planten- en diersoorten, waaronder schildpadden, dolfijnen en zeehonden.

Geschiedenis
De Feniciërs hadden ooit een handelspost op Giglio. Het was een tussenstop voor hun tovht van de thuishaven in Libanon naar Cádiz in Spanje. Zij vervoerden vooral cederhout.

Giglio Porto
Het charmante stadje Giglio Porto, gelegen aan de oostelijke kust, heeft een kenmerkende rij kleurrijke huizen gelegen langs een inham tussen twee pieren, tegen de helling van een terrasvormige heuvel. Zeilboten dobberen op het kristalheldere turkoois water van de enige haven van het eiland. Leuk winkelen is het in het winkelcentrum met de bruisende boulevard en eten kunt u in de restaurants gebouwd op palen boven het water.

Costa Concordia.
In januari 2012 werd Giglio wereldnieuws door de stranding van het cruiseschip Costa Concordia. De 290 meter lange Costa Concordia was de dag voor de stranding vanuit de stad Civitavecchia vertrokken voor een cruise over de Middellandse Zee. Het schip stootte rond etenstijd op een rots in zee. In de romp ontstond een scheur van tientallen meters. Het schip had bij de stranding 3216 passagiers aan boord, voornamelijk uit Italië, Duitsland, Frankrijk en Spanje.
Aan boord waren 42 Nederlanders. De bemanning telde 1010 man. De reddingsoperatie werd bemoeilijkt doordat een groot gedeelte van het schip onder water lag, aan de rand van een snel dieper wordend gedeelte. Bij de ramp zijn minstens 32 mensen omgekomen. Vijftien mensen zijn nooit terug gevonden. Na maandenlange voorbereidingen zijn bergingswerkers woensdag 17 april 2013 begonnen met het vlot trekken van de Costa Concordia.
Op 23 juli 2014 werd de Costa Concordia vanaf haar rampplek verwijderd en van Isola del Giglio in 4 dagen naar Genua getrokken, alwaar het schip gesloopt werd..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *