Gela

Plaatsen > Gela

Gela is een stad in de provincie Caltanissetta in het zuiden van Sicilië, Italië. De stad ligt op ongeveer 84 kilometer afstand van de stad Caltanissetta, aan de Middellandse Zee. In 1996 had Gela 72.535 inwoners.

Gela is een belangrijke industriestad en havenstad. Een belangrijke industrie de zich in de stad bevindt, is die van de aardolieraffinaderij. De stad is vanuit andere steden, zoals Syracuse en Caltanissetta, per trein te bereiken.

Zeer beknopte geschiedenis
Rond 688 v. Chr. is de stad gesticht door kolonisten uit Rhodos en Kreta, 45 jaar na de stichting van de stad Syracuse. De stad werd naar de rivier de Gela genoemd. Grieken hadden veel koloniën in het zuiden van het huidige Italië, en eeuwenlang is de Griekse invloed hier groot geweest. Bijvoorbeeld Aischylos stierf in 456 v. Chr. in deze stad. Vanuit Gela werden ook andere delen van het eiland gehelleniseerd. Rond de stad is veel archeologisch onderzoek gedaan, en in het archeologisch museum zijn vondsten uit de vroegere tijd te bezichtigen, waaronder zeer veel vazen. Zowel archeologie als schrijvers uit de klassieke tijd vormen goede bronnen voor informatie over de vroegere geschiedenis van de stad en omgeving.

In 405 v. Chr. werd de stad door Carthago geplunderd.

De latere stad werd in 1233 door Frederick II gesticht onder de naam Terranova di Sicilia, waaronder de stad tot 1928 bekend bleef.

Bezienswaardigheden in en rondom Gela

  • Akropolis
  • Archeologisch museum
  • Archeologische site Capo Soprano
  • Griekse tempels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *