Gardameer

Plaatsen > Gardameer

Het Gardameer wordt in het Italiaans Lago di Garda of ook wel Lago di Benaco genoemd. De mooiste plaatsen aan het Gardameer zijn de typische havenstadjes Bardolino, Garda, Lazise en Peschiera del Garda met heerlijke wandelpromenades, sfeervolle oude binnensteden en tal van gezellige winkeltjes en restaurantjes.

In het noorden watert de Sarca uit in het gardameer, in het zuidoosten wordt het water afgevoerd via de Mincio bij Peschiera. Verder stromen een heel aantal kleinere riviertjes in het Gardameer uit. We noemen de Varone, de Abola en de Ponale in het noorden van het meer. De San Giovanni (bij Limone), Campione (bij San Michele), de Brasa, Toscolano, Bornico en de Barbarano vinden we in het westen van het meer. De riviertjes aan de oostkant van het meer zijn over het algemeen vrij klein en kort.

Het Gardameer is voor het gevoel verdeeld in twee gedeelten. Het noordelijke deel is smal en ligt ingeklemd tussen steile bergen, waardoor het gelijkenis vertoont met een Scandinavisch fjord. Het zuidelijke deel loopt uit in een breed bekken waar het Schiereiland van Sirmione domineert.

Langs de oevers van het meer is een omvangrijke toeristenindustrie opgekomen, met als belangrijkste centra Riva, Salò, Desenzano del Garda, het op een schiereiland gelegen historische Sirmione, Peschiera del Garda en Garda.

Er liggen zeven kleine eilandjes in het Gardameer:

  • Garda-eiland, Isola di Garda, dat voor San Felice ligt
  • San Biagio, dat bij de rots van Manerba ligt
  • Het eilandje Trimelone bij Cassone
  • In de buurt van Malcesine liggen Sogno en Olivo
  • En dan zijn er nog de rotseilandjes Altare en Stella.

Hoog boven de oostkust ligt de Monte Baldo met zijn toppen, de Altissimo (2.078 m), de Pozzette (2.218 m) en de Telegrafo (2.200 m). De steile kalksteenhellingen lopen tot aan de oever van het meer. Met de auto kunt u ver de Monte Baldo oprijden; het laatste stuk kunt u met een berglift naar boven, waar een restaurant op u wacht.

De westkust tussen Riva en Gargnano bestaat uit steile, soms loodrecht uit het meer oprijzende rotsen, met hoog boven de scherpe bergen uitstekende toppen van de Pari (1.991m), Carone (1.621m), Denervo (1.460m) en de Pizzardo (1.582m).

Tips:

  • Breng een bezoek aan de bekende opera van Verona
  • Bezoek het romantische Venetië ca. 2-3 uur rijden van het Gardameer
  • Belastingvrij shoppen in het plaatsje Livigno.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *