Ferrara

Plaatsen > Ferrara

Ferrara is een stad in Italië, hoofdstad van de gelijknamige provincie in Emilia-Romagna, gelegen ten noordnoordoosten van Bologna. In 2001 had de stad 130.992 inwoners.

De Po di Volano, een tak van de rivier de Po ligt enkele kilometers ten noorden van de stad. De stad heeft brede straten en vele paleizen, die dateren uit de 14e eeuw n. Chr., toen het de zetel was van het huis van Este.

Het meest opvallende gebouw is het vierkante kasteel van het huis van Este, in het centrum van de stad. Dit is een stenen gebouw waaromheen een greppel ligt, met vier torens. Het is na 1385 gebouwd en in 1554 gedeeltelijk gerestaureerd. Dicht bij deze toren bevindt zich het ziekenhuis van S. Anna, waar Torquato Tasso werd opgenomen tijdens zijn aanval van waanzinnigheid. (1579—1586).

De oorsprong van Ferrara is onzeker, de aanname dat het ligt op de plek van het oude Forum Alieni is onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk werd de stad gesticht door inwoners van de lagunes aan de mond van de Po. De stad wordt voor het eerst genoemd in een document van Aistulf van 754(?) als een stad die deel uitmaakte van het bisdom van Ravenna. Na 984 komt men het tegen als feodaal bezit van Tedaldo, graaf van Modena en Canossa, neef van de keizer Otho I. Later werd de stad onafhankelijk, en in 1101 werd het ingenomen bij de belegering van gravin Matilda. Tegen die tijd werd het voornamelijk overheerst door diverse grote families, waaronder die van de Adelardi (of Aleardi).

Ferrara telt enkele synagogen en een joods museum, in het hart van het middeleeuwse centrum, dicht bij de kathedraal en de Castello Estense. Deze straat maakte deel uit van het ghetto waarin joden werden gescheiden van de rest van de bevolking van Ferrara van 1627 tot 1859.

Het straatmuzikantenfestival van Ferrara is een niet-competitieve parade van de beste straatmusici van de wereld. Wat traditie en grootsheid betreft is het het belangrijkste festival van deze soort.

Het Archivio Storico Comunale huisvest een belangrijk aantal historische documenten, en dateert uit de 15e eeuw. Het Archivio Storico Diocesano is ouder, en wordt al genoemd in documenten van 955. Hier bevinden zich waardevolle documenten die door de eeuwen heen door ambtenaren zijn verzameld. De stad wordt ook verrijkt door vele bibliotheken, waarmee de stad een cultureel erfgoed van groot belang bezit.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *