Cremona

Plaatsen > Cremona

Cremona is een van de elf provincies in de Italiaanse regio Lombardije. De hoofdstad is de stad Cremona. De officiële afkorting is CR.

De stad Cremona telt ongeveer 70.000 inwoners. Cremona is een zeer mooie stad met een mooie duomo en marktplein. Vanuit Cremona zijn diverse mooie steden binnen één uur te bereiken.

Ligging
Cremona is gelegen op 60 kilometer zuidoost van Milaan, midden op de Povlakte aan de rivier de Po, enkele kilometers oostelijk van waar de Adda deze rivier instroomt.

Geschiedenis
Cremona werd in 218 voor Christus, tezamen met het nabij gelegen Piacenza door de Romeinen gesticht. Al gauw was het één van de grotere plaatsen van wat nu Italië heet. In 69 na Christus echter werd de stad verwoest en weer opgebouwd door Vespasianus, waarbij ze veel van haar welvaart verloor. Daarna werd de stad meerdere malen opnieuw verwoest en opnieuw opgebouwd..

Economie
Cremona werd vanaf de 16e eeuw bekend door de bouw van violen, oorspronkelijk door de familie Amati, later ook door de productie van o.a. Stradivarius-violen. In het Museo Stradivariano zijn violen van de beroemde meester te bezichtigen. Er zijn in de hele wereld nog zo’n 400 van zijn violen bewaard gebleven.

Tegenwoordig hangt de economische activiteit in Cremona, net als bij de meeste steden op de Povlakte grotendeels samen met landbouw en voedingsindustrie. Tegenwoordig is er de volgende industirie gevestigd: glas, aardewerk, textiel, vleeswaren, confituren (torrone). Ook vindt er handel in granen en vlas uit de agrarische omstreken plaats.

Bezienswaardigheden
In het huidige centrum van de stad vindt u nog steeds het antieke stratensysteem van de Decumanus Maximus – Via Jacini, Via Mazzini – en de Cardo Maximus – Corso Campi, Corso Guiseppe Verdi terug. 

Cremona is zeker de moeite waard vanwege de Piazza del Comune; één van de mooiste pleinen van Italië. De kern van de stad wordt tegenwoordig gevormd door dit plein waar zich de hoogste middeleeuwse toren van Italië verheft, de Torrazzo (111 m.), vanwaar je een mooi uitzicht hebt. De toren is met een loggia verbonden aan de mooie, overdadige Duomo waar 16e eeuwse fresco’s en wandtapijten te bewonderen zijn. Naast de Duomo bevindt zich het achthoekig baptisterium. Het onderaardse Campo Santo biedt interessante vloermozaïeken. Aan het plein bevinden zich ook het gotische Palazzo del Comune en de Loggia dei Militi. 

Ook in de wijk rondom de S. Agata en het Palazzo del Popolo vindt u door de vele smalle en hoekige steegjes de middeleeuwse sfeer nog terug. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *