Comomeer

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Comomeer

Het Comomeer ( Lago di Como of Lario), is een meer in Lombardije (Noord-Italië), op 198 m hoogte, tussen de Luganer en Bergamasker Alpen, 150 vierkante km, 51 km lang, tot 4,5 km breed, tot 414 m diep. Het is met een oppervlakte van 146 km2 het op twee na grootste van de Italiaanse Alpenmeren en is van glaciale oorsprong. Met een diepte van 414 meter is het Comomeer het diepste meer van Europa.

Het Comomeer is een van de mooiste natuurgebieden van Italië, omgeven door bergen en omgeven door kleine pittoreske stadjes. Een meer voor de rijken sinds de Romeinse tijd, het meer heeft veel weelderige villa’s en paleizen langs de beboste oevers, velen van hen omgeven door tuinen die open zijn voor het publiek. Het milde klimaat dat de oever van het meer ideaal maakt voor tuinen is ook een trekpleister voor toeristen, met kenmerken die vergelijkbaar zijn met die van de Middellandse Zee.

Naast  de badplaatsen rond het meer is er een bezienswaardige abdij uit de 11e eeuw.

Kunsthistorisch interessant zijn o.m. het cluniacenzerklooster Abbazio di Piona (11de eeuw, met 12de-eeuwse kloostergang), de Villa Carlotta in de nabijheid van Tremezzo, met een collectie beeldhouwwerk (o.m. Canova en Thorwaldsen) en de romaanse kerk in Bellagio.

Het Comomeer verdeelt zich bij Bellagio in twee armen; aan de zuidwestelijke ligt Como, aan de zuidoostelijke (Lago di Lecco) de stad Lecco. Door deze arm stroomt de Adda, de grootste watertoevoer van het comomeer die het meer in het noorden bij Colico binnenstroomt en in het zuidoosten bij Lecco weer verlaat. De grootste stad aan het meer is tevens de naamgever ervan: Como.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *