Comomeer

Plaatsen > Comomeer

Het Comomeer ( Lago di Como of Lario), is een meer in Lombardije (Noord-Italië), op 198 m hoogte, tussen de Luganer en Bergamasker Alpen, 150 vierkante km, 51 km lang, tot 4,5 km breed, tot 414 m diep. Het is met een oppervlakte van 146 km2 het op twee na grootste van de Italiaanse Alpenmeren en is van glaciale oorsprong. Met een diepte van 414 meter is het Comomeer het diepste meer van Europa.

Het Comomeer is door zijn mooie ligging ( omringd door ca. 2000 m hoge bergen en de rijke plantengroei op de oevers) een geliefd toeristengebied. Er zijn diverse fraaie tuinen rond het meer. Kunsthistorisch interessant zijn o.m. het cluniacenzerklooster Abbazio di Piona (11de eeuw, met 12de-eeuwse kloostergang), de Villa Carlotta in de nabijheid van Tremezzo, met een collectie beeldhouwwerk (o.m. Canova en Thorwaldsen) en de romaanse kerk in Bellagio.

Het Comomeer verdeelt zich bij Bellagio in twee armen; aan de zuidwestelijke ligt Como, aan de zuidoostelijke (Lago di Lecco) de stad Lecco. Door deze arm stroomt de Adda, de grootste watertoevoer van het comomeer die het meer in het noorden bij Colico binnenstroomt en in het zuidoosten bij Lecco weer verlaat. De grootste stad aan het meer is tevens de naamgever ervan: Como.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *