Calabrië

Plaatsen > Calabrië

Calabrië ligt aan de punt van de laars, het uiterste zuiden van Italië – omspoeld door de prachtige kristalblauwe Ionische en Tyrreense zeeën en gescheiden van Sicilië door de Straat van Messina. Het warme klimaat, de prachtige kleuren van de zee, rotsachtige kusten die worden afgewisseld met zandstranden, een natuur die wild en mysterieus is, de sterke en authentieke smaken van lokale gerechten en de historische overblijfselen maken Calabrië een unieke plek waar vakantiegangers zowel in de winter als in de zomer kunnen genieten

Calabrië is een regio in het zuiden van Italië, ten zuiden van Napels. De regio vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de Laars van Italië. In het noorden wordt zij begrensd door de regio Basilicata, in het westen door de Tyrreense Zee, en in het oosten door de Ionische Zee. Calabrië ligt tegenover het eiland Sicilië, waar het van gescheiden is door de Straat van Messina. De oppervlakte van de regio beslaat 15.080 km² en het heeft een inwonertal van ongeveer 2.05 miljoen.

De regionale hoofdstad is Catanzaro. De regio is opgedeeld in vijf provincies: Catanzaro, Cosenza, Crotone, Reggio de Calabria en Vibo Valentia.

Calabrië was een belangrijk centrum van de Griekse beschaving voor de opkomst van het Romeinse Rijk. Hier leefde Pythagoras en de bekendste Griekse beelden zijn de Bronzi di Riace die zich nu in Reggio Calabria bevinden. Calabrië was vele jaren lang onderdeel van het Romeinse Rijk en kwam onder de heerschappij van het Byzantijnse Rijk na de val hiervan en daarna van de Noormannen. Deze laatsten vormden het koninkrijk van Napels, die in diverse hoedanigheden over Calabrië heerste tot de eenwording van Italië. Dit koninkrijk zelf kende vele overheersers: De Habsburgse dynastieën van zowel Spanje als Oostenrijk; het Franse Bourbon dynastie, en kort Napoleon’s algemene Murat. Gedurende deze hele tijd bleef Calabrië een arme en uitgebuite regio. De Aspromonte, een bergachtige regio van centraal Calabrië, was het toneel van de beroemde slag van de Risorgimento (eenwording van Italië) waarin Garibaldi gewond raakte.

De georganiseerde misdaad was tientallen jaren lang zeer sterk in Calabrië, maar neemt naar het zich laat aanzien af.

Het zeewater rond Calabrië is zeer helder, en er is een hoge standaard voor accommodatie voor toeristen. De dichter Gabriele d’Annunzio noemde de kust bij Reggio De mooiste kilometer in Italië.

Belangrijke toeristische plaatsen

  • Tropea, aan de kust van de Tyrreense Zee, is een mooie stad aan zee.
  • Siderno, aan de kust van de Ionische Zee, heeft goede hotels.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *