Bobbio

In verband met het Corona virus adviseren wij u het laatste reisadvies van het Ministerie te lezen op Reisadvies Nederland Wereldwijd

Plaatsen > Bobbio

Bobbio ligt in de provincie Piacenza in de regio Emilia-Romagna.

De Basiliek S. Colombano dateert in haar huidige vorm uit de 18de eeuw; de Romaanse campanile uit de 11de eeuw. Verder is bezienswaardig de van oorsprong Romaanse dom. De nog bestaande kloostergebouwen (vnl. 15de en 17de eeuw) zijn ingericht als museum.

Bobbio is bekend van het in 612 door de heilige Columbanus gestichte klooster, dat in 643 ten dele en in de 10de eeuw volledig de regel van Benedictus aannam. Het was het eerste klooster in het Westen waaraan exemptie, direct onderhorig aan Rome en niet aan de plaatselijke bisschop, werd verleend in 628 en een van de belangrijkste cultuurcentra van de vroege middeleeuwen. Haar beroemde boekenschat, met vele palimpsesten – perkamentrollen die na afkrabben of onzichtbaar maken van het oorspronkelijk geschrevene opnieuw beschreven is – werd sedert de 17de eeuw verspreid, o.a. over de Ambrosiaanse Bibliotheek te Milaan en de Vaticaanse Bibliotheek. Het klooster werd in 1803 opgeheven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *