Alpen

Plaatsen > Alpen

De Alpen is een bergketen in Europa, met een oppervlakte van meer dan 200.000 km², die zich uitstrekt van west naar oost van Frankrijk (Franse Alpen) tot ver in Oostenrijk en Slovenië (Julische Alpen). Van Zuid naar Noord lopen de Alpen van Italië tot in het Zuid-Duitse Beieren (Beierse Alpen). Zwitserland is voor meer dan de helft Alpengebied.

De Alpen is een relatief jong gebergte. Het werd voornamelijk gevormd in het Krijt en in het Tertiair (145,5 tot 65,5 miljoen jaar geleden). Na het oudste kerngebied met het Mont Blanc- en het Gotthardmassief, hebben zich nog jongere overdekkingen gevormd. 

De Alpen zijn ontstaan tijdens de Alpine-plooiingsfase, als gevolg van het op elkaar botsen van het Europese en Afrikaanse continent. In dezelfde periode zijn bijvoorbeeld ook de Pyreneeën ontstaan. Het zuidelijk uiteinde van de Alpen loopt door in de Apennijnen. Het oostelijk uiteinde vertakt zich in een tak die overgaat in de Karpaten, de andere tak gaat over in de Dinarische Alpen.

IIn latere fasen is het Alpenlandschap vooral gevormd door erosie. Tijdens de ijstijden was het gebergte bedekt met vele gletsjers, die de kenmerkende diepe, U-vormige dalen uit hebben gesneden. De meren zijn ook in deze periode ontstaan.

De hoogste Alpentop is de Mont Blanc, waarvan de eerste meting in 1775 een hoogte van 4775 meter aangaf. Sinds de nieuwste metingen in 2003 is de berg officieel 4808 meter en 45 cm hoog (met een foutmarge van 10 cm). Daarmee is deze berg de hoogste van Europa, Rusland niet meegerekend. De berg ligt op de Frans-Italiaanse grens, vlak bij Chamonix in de Franse Alpen.

Tegenwoordig gaan vele Europeanen van het natuurschoon genieten tijdens hun vakanties. Maar dat is niet altijd zo geweest. Tot ca. 1850 liet men de koetsier de ramen van de reiskoets blinderen om de weerzinwekkende onherbergzaamheid van de Alpen maar niet te hoeven zien.

 -c-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *