Lago Maggiore

Plaatsen > Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is een meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het wordt ook wel Lago Verbano genoemd in het Italiaans. Deze naam komt van Lacus Verbanus, de oude Romeinse benaming. Het Zwitserse deel ligt in het kanton Ticino. De westelijke oever van het Italiaanse deel ligt in de regio Piëmonte, de oostelijke oever in Lombardije.

Het meer is 212 km2 groot, 60 kilometer lang en 10 kilometer breed. Het noordelijke deel ligt in de Alpen, het zuidelijke deel ligt in het heuvelland dat de overgang vormt tussen de Alpen en de Povlakte. De oppervlakte van het meer ligt op 193 meter boven NAP. Het meer is maximaal 372 meter diep, dat is dus 179 meter beneden NAP.

Bekende plaatsen langs het meer zijn Locarno, Ascona, Verbania en Stresa. De rivier de Ticino stroomt in het noorden het meer in en verlaat haar weer in het zuiden om uiteindelijk in de Po uit te monden. Andere rivieren die het Lago Maggiore instromen zijn de Toce en de de Tresa.

Er liggen ook eilandjes in het meer. De bekendste zijn de Borromeïsche eilanden: Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. Deze eilandjes liggen in de grote baai of uitham van het meer naar het westen bij Verbania.

Het meer is, net als de andere grote Italiaanse meren, het Comomeer en het Gardameer, in één van de ijstijden uitgeslepen door een gletsjer. Aan de zuidkant is daarbij een morenewal achtergelaten, die een soort natuurlijke dam vormt.

Er leven ook beroepsvissers van het meer. Er wordt ongeveer 150 ton vis per jaar gevangen. Het meer bevat een forelsoort die nergens anders ter wereld voorkomt. Het meer is sinds lange tijd een belangrijke toeristische trekpleister.

Sinds 1826 is er ook passagiersscheepvaart op het meer. De Navigazione Laghi heeft een vloot van ongeveer 25 schepen.

The content of this article is distributed under the GNU Free Documentation License (GFDL), which means that you can copy and modify it as long as the entire work (including additions) remains under this license. GFDL: http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html The main source of this article is http://nl.wikipedia.org/wiki/lago_maggiore  from Wikipedia.

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *